vrijdag 22 maart 2013

One year on the road! and still enjoying


Good morning Vietnam
 FOR ENGLISH SEE BELOW THE DUTCH TEXT.

Tambiet!

Zo, ons avontuur in Vietnam zit er op. Na 2 maanden doortrappen en af en toe flink uitrusten hebben we Vietnam achter ons gelaten. In Cambodja is de sfeer meteen anders, meer ruimte, groene weiden, rustige wegen en minder schreeuwende mensen. Heel erg relaxed dus!

Vietnam

Veel reizigers die wij tegenkomen zijn niet erg positief over Vietnam, nu we in Cambodja zijn vragen veel mensen ons naar onze ervaringen, omdat de verhalen zo negatief zijn.
Vietnam is vooral heel anders dan Laos en Cambodja, misschien is het de Chinese invloed die door de geschiedenis heen nogal sterk is geweest.
Veel Vietnamezen zijn erg aanwezig, vrij gierig en vinden zichzelf vooral erg grappig.
Ondanks dat we er af en toe helemaal gek van werden moeten we ze nageven dat ze inderdaad wel humor hebben. Het beste advies dat wij kunnen geven is waarschijnlijk dat je in Vietnam beter je eigen vervoer kan hebben. De toeristische plekken zijn niet heel fijn, je wordt hier meer opgelicht en alles is 3 keer zo duur, het draait hier alleen om je geld.


Perfecte kampeerplek

Maar Vietnam is een prachtig land, met zeer diverse landschappen en veel vriendelijke mensen die het ook gewoon leuk vinden je te ontmoeten. Wij hebben zeer genoten en zijn blij dat we zoveel hebben kunnen zien.
Vooral alle kleine weggetjes waren te gek, overal lopen betonpaden voor het lokale brommerverkeer. Bij het volgen van deze paden kom je op de mooiste plekken en andere toeristen kom je niet tegen. Dit laatste schijnt een luxe te zijn, als wij zo de verhalen van backpackende medereizigers aanhoren. Lang leve de fiets!

Bij de kust

Mooie kleine paden door de rijstvelden

Overal kleine watertjes in de Mekong Delta


Toeristische trekpleister

Een van de toeristische plekken waar we zijn geweest is Nha Trang. Als we het stadje inrijden vallen ons 2 dingen op. De lelijke hoog en duur bouw waarin alle bekende multinationals gevestigd zijn en de hordes Russische toeristen.
We zijn in Nha Trang om te snorkelen, dit schijnt in Vietnam uberhaupt niet zo geweldig te zijn, maar Nha Trang is de beste plek.
We gaan met een bootje met zo'n 14 toeristen. De zee is nogal ruig, maar wonder boven wonder is er maar 1 passagier die echt last heeft van zeeziekte.
We duiken het water in met snorkel en flippers, de golven klotsen om ons heen en je moet moeite doen om op 1 plek te blijven. We snorkelen op 3 locaties, het is wel mooi, maar niet geweldig.
De lunch die we krijgen is wel geweldig, en voldoende! Het is een soort buffet en wij eten natuurlijk alle restjes op, hongerige fietsers die we zijn!
We verbranden beide flink en de volgende dag zijn we dan ook een beetje ziek. We fietsen meer dan honderd kilometer, maar vallen aan het eind van de dag van uitputting neer op een hotelbed. Voortaan maar een Tshirt aan met het snorkelen!
Snorkelen met de pet op

Bunkeren geblazen/ Bunkering Blowing

Katers en naven

We zijn 2 dagen in Ho Chi Minh geweest, ook wel bekend als Saigon.
In Hanoi werden we al gewaarschuwd dat HCM zo ongelooflijk druk en chaotisch was en dat we erg moesten oppassen met fietsen.
Nou, we weten niet wat er aan de hand was toen wij er waren, maar we vonden Hanoi veel erger dan HCM!
Het Backpackers gedeelte, waar alle goedkope hostels zitten was erg gezellig. Veel restaurantjes en biertentjes. Op de eerste avond ontmoeten we meteen leuke lui en zakken flink door.
Vietnamese vrouw op de veerboot door de haven van Saigon

skyline van Saigon


De volgende dag dus met een kater waar je u tegen zegt de stad in, want er moet weer van alles geregeld worden! Met het brakke hoofd op de fiets kris kros tussen het verkeer door. Pfff, grote steden zijn leuk, maar alles is zo lastig te vinden.
Het belangrijkste is Wiegers voornaaf, deze is in Hanoi gerepareerd, maar hij maakt weer een vreemd geluid. De fietswinkel hier is van dezelfde eigenaar als die in Danang, waar Wiegers achternaaf is vervangen. (jaja...volgen jullie het nog?)
Wat blijk nou, de naaf is helemaal verkeerd terug in elkaar gezet door de knaap in Hanoi. Gelukkig kan de naaf er nog wel even mee door, maar in Bangkok moeten we de cups gaan vervangen.
De fietsenmaker in HCM heeft ons wederom uit de brand geholpen, en hij vraagt er niet eens iets voor. Wat een toffe gast! Pro Bike onthoud die naam voor als je ooit nog eens fietspanne in Vietnam hebt.
en wij maar denken dat we veel baggage hadden

Bier van de dag

Na 1,5 dag hebben we het eigenlijk wel gehad in HCM, dus als Wiegers fiets is gerepareerd rollen we de stad uit. Dit gaat vlotjes, rustige 3 baans wegen en goed asfalt.
Op naar het zuiden, de Mekong Delta in, waar het wederom erg mooi is, met veel rijstvelden, palmbomen en bananenbomen. Het nadeel van de Mekong Delta is echter dat er nogal veel water en bevolking is...lastig kamperen dus!

Vietnamesen zijn dol op honden,zowel als gezelschap als op het menu

We worden uitgenodigd in een wijngaard

En krijgen knijters veel druiven mee voor onderweg!

Overal bruggen in de mekong delta

Mekong delta

Veerboot

Overal vliegers in Vietnam 


verticale tuin

Eb in de delta

Dresscode rood en Paars

geen knokken en geen zwaardvechten toegestaan op de Vietnamese scholen

De afgelopen week hebben we bij Michael gelogeerd, dat is een vriend van ons uit Australie die 4 jaar geleden in Breda woonde. Hij woont inmiddels al 3 jaar in Vietnam, in de Mekong Delta in Long Xuyen.
Het is erg gezellig met Michael, super om hem weer te zien. Hij heeft inmiddels ook een zoontje, Jakson. Wat een tof knaapje!
Jackson

We kunnen helaas niet lang bij hem logeren, want hij woont in een iniminie huisje, samen met zn gezin. Een vriend met meer ruimte kan ons ook niet hosten, dat mag hij niet van de politie. Wat een gedoe! Erger dan Iran en China, wie had dat gedacht!
Blijkbaar nemen ze het registreren van toeristen in Vietnam vrij serieus, dus dan maar naar een goedkoop hotelletje.
Michael organiseerd een picknick feestje voor ons en we ontmoeten een aantal hele toffe lui in Long Xuyen. Een betere afsluiter van Vietnam hadden wij ons niet kunnen voorstellen.

De expat vrienden van Micheal.
party!!
Op een ochtend neemt Micheal ons mee op een bootje de rivier op. Overal zijn drijvende marktjes en drijvende dorpjes. Echt ongelovelijk. Zoiets hebben we nog nooit gezien. Het lijken wel zigeuner kampen alleen dan op het water. De fotos spreken voorzich.











Terug naar Long Xuyen

Slum Xuyen langs de rivier

Long Xuyen

Blije Vietnamesen


Nog een ding wat Wieger gedaan heeft in Long Xuyen is het zogenaamde Cupping. Waarbij er twee keer 25  glazen vacuum worden gezogen door ze te verhitten waarna ze op je rug vastgezogen worden. Daar blijven ze dan zo'n 5 minuten zuigen. Een vrij pijnlijke bedoening maar het schijnt goed te zijn voor de bloedsomloop en voor de afvoer van afvalstoffen. Bovendien blijft je rug er nog ongeveer 5 dagen uitzien als een krokodil. Te gek, gaaf en onvergetelijk!
 
Cupping de gekste

Krokodrillo man


Alhoewel de laatste fietsdagen wel tegenvallen. De laatste loodjes wegen altijd het zwaarst, ook wanneer je een land uitgaat. Tenminste, zo werkt dit bij ons vaak.
Vietnam was een leuke ervaring, maar we zijn toe aan een nieuwe cultuur, rustigere wegen en rustigere mensen.

Kampuchea

En dan fietsen we op woensdag 20 maart Cambodja in. Of Kampuchea, zoals de officiele naam luid. We zijn op deze heugelijke dag precies 1 jaar op reis! Woehoe!! Wat een lange tijd alweer.
Het voelt meteen anders, op de grens zelf al. Wat een vriendelijke en relaxte lui! De grens dokter probeerd ons nog even 2 dollar lichter te maken, nadat hij een seconde met een thermometer op ons voorhoofd heeft gericht, hij moet natuurlijk ook betaald worden! Na een beetje gemor van Anna gaat hij akkoord met 1 dollar. Nou vooruit!
In Cambodia houden ze blijkbaar ook van Streetraves!!
De wegen zijn, tegen alle verwachtingen in, in goede staat. Het landschap is net zo rustgevend als we van Laos herinneren. Groene weiden met schattige huisjes. Ieder huis heeft een eigen erf. We fietsen ook nog door zoutvlaktes heen, wat weer een paar mooie kiekjes opleverd.

Een vriend van Michael had ons verteld over een eco farm / guesthouse vlak over de grens. Dit leek ons wel de moeite waard om te gaan bekijken.
Dus we nemen de afslag en rijden verder op een bruine zandweg, tussen de peperplantages door. Na 5 km komen we aan.
Het blijkt een nogal exclusieve eco retreat te zijn, maar de manager en alle werknemers zijn heel erg aardig. We mogen in de tv kamer slapen voor 10 dollar. We zwemmen in het zwembad en genieten van deze oase van rust. We hebben een waanzinnig uitzicht vanuit het huis!
Het vervelende uitzicht vanaf ons balkon

Ons zwembad en ons onderkomen

Alles is echter nogal prijzig, 2 dollar voor een biertje is aan de hoge kant dachten wij zo.. Zeker als je dagbudget 15 dollar is...
We willen eigenlijk wel wat doen, peper oogsten ofzo. Dit wordt enthousiast ontvangen, maar als wij de volgende ochtend om 7 uur klaar staan is er niemand te bekennen...dan nog maar een duik in het zwembad.
We bekijken de zgn. permacultuur groente tuin nog even, hhmm...is dit permacultuur??
Wij krijgen steeds meer de indruk dat de begrippen eco en permacultuur hier gebruikt worden om de prijslijst te verantwoorden!
pepers

De moestuin (geen permacultuur!

Hoe mooi de plek ook is en hoe vriendelijk de werknemers ook zijn, wij zijn blij als we weer op onze fietsjes zitten!

Onze bestemming is slechts 15 km verderop, in Kep. Kep is oorspronkelijk gebouwd als beach resort voor de Franse kolonialisten. We vinden in Kep inderdaad een hostel dat gerunt wordt door Fransen, haha!
Hier zitten we nu, we slapen hier voor 2 dollar pp. De sfeer is fijn, er is een grote lounge ruimte, helemaal van hout. Met hangmatten en luie stoelen. Uitzicht op zee en, heel belangrijk, koud bier voor een normale prijs!




English 
 
Tambiet!

Our adventure in Vietnam has come to an end. We spent 2 month of cycling fast and taking big breaks now and then and we enjoyed it!
In Cambodia the atmosphere is very different, there is more space, green fields, roads without traffic and the people are more quiet.

Vietnam

Many travellers we meet are not to keen on Vietnamn and aince we have arrived in Cambodia many travellers ask us about our experiences, because they here negative stories about Vietnam.
One thing is clear, Vietnam is very different from Laos and Cambodia, maybe it is the strong influence the Chinese empires have had on the country throughout history?
Vietnamese people are very present and can be quite intrusive, they love money and they find themselves very funny. And even though they drove us crazy from time to time, we must admit that they are funny indeed.
The best advice that we can share with you is that it pays to have your own transportation in Vietnam. The main tourist areas are not that nice, people try to rip you off and everything is already 3 times as expensive in the first place. Everything is about the money in these places.
But Vietnam is gorgeous, with a very diverse landscape and breathtaking views. And in the more remote areas the locals are just happy to meet you! We enjoyed travelling in Vietnam and we are happy we saw so much of this country.
Especially the small roads where awesome. There are small paths everywhere for the local scootertransport. When following these paths you come to the most beautifull and desolate places. And you don't see any other tourists. Which apparantly is a luxury, if we have to believe fellow travellers.
Long live the bicycle!

Tourist places

One of the tourist places we have been is the city of Nha Trang. When we arrive there are 2 things that catch our attention. One is the expensive looking huge buildings that accomodate the fancy multinationals. Second are the hordes of Russian tourists walking around.
We have come to Nha Trang for snorkeling, apparently Vietnam is not the best place to do this, but within Vietnam Nha Trang must be ok.
We take a boat with 14 tourists, the ocean is rough today! Fortunately there is only one passanger that gets seasick, and its neither of us.
We dive into the water with our snorkelglasses and flippers, the waves are quite rough, so it takes some effort to follow the colourfull fishes. We go to 3 different locations, it's nice, but so so.
The lunch we get however is great! And with all the non cyclists on board we get to emtpy all the buffet.

We do get a sunburn, both of us, and next day we both feel nausius. We cycle more than a hundred kilometres but at the end of the day we are totally exhausted!Next time we will wear a Tshirt!

Hangovers and hubs

We spent 2 days in Ho Chi Minh city, also known as Saigon.
In Hanoi other travellers warned us for the dangerous and chaotic traffic in HCM, but it was not as bad as in Hanoi of you ask us!
The backackers area, where all the chea hostels are is a cosy place. There are a lot of restaurants and beerstalls. On the first night we meet some nice people and drink to much. So the next day we go cycling through the city with a huge hangover, because we need to arrange some things.
With our sleepy and painfull head we merge with the traffic of HCM. Pff..this is the thing with big cities, they are nice, but if you want to find something the are a bitch.
We need to fix Wiegers hub again, this time the front one. It was repared in Hanoi, but there is a strange noise again. And when the mechanic opens it up it appears that the guy in Hanoi put it back together in the wrong way.
Luckily nothing got totally ruined, but we need to do reparations again in Bangkok!
The bike mechanic in HCM is great, a friendly guy who knows what he's doing, he is also the one that owns the bikeshop in Danang, where Wieger replaced his rear hub. The name of his shop is pro bike, if you ever need a good bikeshop in Vietnam!

After 1,5 day we have had enough of HCM, so we decide to leave. And again, getting out of the city is no problem, good empty roads.
We are on our way to the Mekong Delta, where we will visit a friend.
And once again we enjoy this beautifull country. We take small roads inbetween the ricefields and fruit orchards.
The disadvantage of the Mekong Delta is however that there is water and people everywhere, which makes camping a pain in the ass.

So the last week we stayed in Long Xuyen, with our friend Michael.
We now him from Breda where he lived 4 years ago, we did some nice roadtrips with him! Good memories.
So we enjoy seeing him again very much. He lives together with his 1,5 year old son and his girlfriend.
He throws us a party and we meet some nice people in Long Xuyen! This is the best ending of our journey trough Vietnam that we could have imagined.
One morning Micheal takes us up the river on a little boat. Everywhere there are floating markets and floating villages. It's amazing. Something like this we have never seen before. It

 Another thing Wieger did in Long Xuyen is the so called Cupping. 2 times 25 glassed are being sucked into  a vacuum but heating them after which they are being put onto your back in order to stick around for like 5 minutes. A pretty
painfull event but appearantly it is good for you bloodcirculation and disposal of toxics. Besides it has the benefit that your back looks like a crock for the next 5 days! Awesome




Though the last days of cycling where not that relaxed. Maybe it is because its the end. At that moment you just want to cross the border and go into the next country!

Kampuchea

On te 20th of March we finally enter Cambodia. Or Kampuchea, thats the original name. It is exactly 1 year ago that we left the Netherlands!! Woehoe!
So long ago already, time flies.
Kampuchea differs very much from Vietnam, already on the border we can notice this. The people are very friendly and not so loud.
The border doctor wants us to pay 2 dollar for the complicated job of pointing a thermometer at our forehead. But after some unfriendly looks from Anna he accepts 1 dollar.
The roads are good, this against all expectations. The landscape is calming, it is what we remember from Laos. Green fields, cute houses, each with their own courtyard. We cycle through saltfields, which gives some very nice photo's.
A friend of Michael told us about an ecofarm / guesthouse just over the border. So we decide to check it out. We take the exit and continue for 5 km over a beautifull dustroad trough the famous pepperplantations.
When we arrive it appears to be an exclusive eco retreat, but the manager is very friendly and he offers us the tv room for 'only' ten dollar.
We cycled more than a hundred km, so we stay. We take a swim in the pool and enjoy the amazing view.
Everything is expensive, even the local beer costs 2 dollar, this is a bit expensive for travellers on a 15 dollar budget...haha

We say that we would like to help with the pepperharvesting the next day. They are enthousiastic about this, but when we are readt for some work the next morning there is nobody there. Well...another swim then!
Before we go we have a walk and go to visit the permaculture garden. Hmm.. is this permaculture? We get the feeling that the words 'eco' and 'permaculture' are mainly on the sign to justify the high price list.
So we are happy to be on our bikes again, even though the place really is breathtaking.

Our next destination is Kep and is only 15 km further. Kep has been buils by the French as a beach resort for the French kolonialists. And indeed we find a gueathouse run by French! Haha. But this really is a nice place! It's cheap and the owners are very friendly. There is a nice sea view and some hammocks and lazy chairs to relax in.
And best of all, we can affort a cold beer here!


1 opmerking:

  1. Hoppppaaaaa!! alweer n jaar onderweg! Daar mag wel even een staande ovatie voor gegeven worden!(dus bij deze)
    Weer tof om jullie verhalen te lezen, fijn dat alles zo goed met jullie gaat, mochten jullie nog ooit;) terugkomen dan zal het wel wennen zijn zeg haha, vlak, grijs en vervelend wooninspecties die over de vloer komen..neenee blijf mar lekker daar en geniet van volle teugen! liefs laura

    BeantwoordenVerwijderen

plaats hier je reactie!! Want hier worden wij altijd heeeeel erg blij van!