vrijdag 20 april 2012

Bike communities and DIY in Austria and Slovakia

Tijdens het paasweekend zijn we gearriveerd in Wenen, waar we contact hadden met een aantal lui van de BikeKitchen daar. Na de eerste avond lekker gerelaxed te hebben op ons logeeradresje zijn we zondag de stad gaan verkennen. (te voet, want vooral Anna had nogal veel zadelpijn).
Het was lekker rustig, want alles was natuurlijk gesloten in verband met pasen, waar ze hier nogal veel aandacht aan besteden!

Het was helaas behoorlijk koud, met een aantal sneeuwbuien tussendoor, maar Wenen is erg mooi. Veel pompueuze gebouwen en natuurlijk het HundertwasserHaus.

Maandag zijn we in de middag verder gefietst richting Bratislava, onderweg gestopt bij een wagenplatz waar we in Munster over gehoord hadden. Dit waren erg toffe lui, dus we besloten hier ook 1 nachtje te blijven.

Hier ontmoeten we Hans, hij is veel bezig met motorfietsen en bouwt deze zelf. hij heeft een prachtige en vooral brute motor staan met zijspan. Hier zit een industriële dieselmotor in, waardoor hij super zuinig kan rijden! Zijn blog is blog.fnordpol.de, geheel in het engels en erg inspirerend voor mensen die met brommers en motoren, radio en andere technische zaken bezig zijn!
Na een gezellige avond bij het kampvuur en een overheerlijke brunch vertrokken we dinsdag 10-04 rond de middag naar Bratislava. Maar 60 km fietsen, dus een gemakkelijk dagje! Helaas hadden we wel behoorlijk sterke wind op kop.

Aangekomen in Bratislava ons contact daar gesmst, hij stond werkelijk binnen 2 minuten voor onze neus. Op zn fix fiets, dus lekker snel natuurlijk! Daniël en Tomas zijn de lokale bike punks en hebben hier een BikeKitchen opgericht. Ook organiseren zij mede de maandelijkse critical mass (fiets optocht door de stad om fietsen en andere manieren van transport te promoten) en vooral Tomas is vaak in gesprek met de gemeente over fietsroutes en andere fietszaken zoals fietsparkeerplekken enzo.

Super toffe lui! Lekker DIY en fietsen is duidelijk hun grote liefde. Het is leuk te zien wat er allemaal bij komt kijken! Voor ons is fietsen de normaalste zaak ter wereld, sterker nog, wij kunnen ons geen leven zonder fiets voorstellen. Maar hier is fietsen echt een vorm van activisme, een statement.

Woensdag avond is de wekelijkse BikeKitchen avond, dan komt de groep bij elkaar en sleutelen ze samen aan fietsen, wisselen ideeën uit en drinken een paar biertjes met elkaar. Super initiatief, deze keer met gezamenlijk eten. Wieger heeft stickers laten maken van zijn logo, dus het bike punks logo rijd nu op verschillende type fietsen door Bratislava heen.

Let's start a Velolution! So we can have a Cyclocratie in every part of the f*cking world!

Ratbike/motor/DIY/awesome projects! - blog.fnordpol.de
BikeKitchen Wenen - http://bikekitchen.net/index.php/Home


2 opmerkingen:

  1. Wat goed, die stickers van het logo. Is ook wel een ijzersterk ontwerp. Dus zo gaan jullie je spoor achterlaten. Anna: wil je voor mij een foto maken van 'hoge dennenbomen' ? gr. M.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha die sticker is geweldig. Stuur ook maar naar Nederland.
    Leuk om steeds actieve bikers en ander DIY - mensen tegen te komen. Aan inspiratie geen gebrek lijkt me.
    Hoe is het met de transpiratie? Al heftige hellingen gehad??

    BeantwoordenVerwijderen

plaats hier je reactie!! Want hier worden wij altijd heeeeel erg blij van!